7 września 2012

Pierś z kurczka w sosie jogurtowo-ogórkowym

Dziś prezentuje Wam mój prosty i odmienny sposób na kotleta z piersi. Przepis powstał w wyniku eksperymentów, ale bardzo często do niego wracam. Mój Połówek bardzo lubi to danie, bo wszystkie smaki się łączą i pasują do siebie.

Składniki:
  • 2 mocno rozbite piersi z kurczaka
marynata do mięsa:
  • 1/2 szklanki oleju
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • sól
  • pieprz cayenne
  • oregano
  • 2 łyżki maggi
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • pół cebuli lub kilka szalotek drobno posiekanych
sos:
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 zielonego ogórka
  • łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka majonezu
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:
Ogórka kroimy w drobną kostkę i zalewamy jogurtem naturalnym. Następnie dodajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy. Odstawiamy do lodówki, aby sos się przegryzł. Piersi z kurczaka wkładamy do miski, zalewamy olejem i posypujemy kolejno przyprawami z obu stron. Posiekaną cebulę oraz czosnek dzielimy ilościowo po połowie. Pierwszą częścią posypujemy jedną stronę fileta z piersi. Mocno dociskamy, aby cebula i czosnek wbiła się odrobinę w skórkę mięsa. Odwracamy filet i to samo robimy z drugą stroną. Miskę z kurczakiem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2h. Gdy mięso będzie zamarynowane smażymy je na patelni. (UWAGA - na patelnię zlewamy całą marynatę od mięsa, z miski zgarniamy wszystkie kawałeczki czosnku i cebuli, które odlepiły się od kurczaka). Po kilku minutach podlewamy mięso 1/3 szklanki wody i dusimy 5 minut pod przykryciem. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami polanymi sosem, który utworzył się z marynaty. Natomiast mięso polewamy sosem jogurtowo-ogórkowym. 
Smacznego;)


Po prostu kotlet do obiadu


34 komentarze:

  1. Uwielbiam kurczaka, z z takim sosem musiał być wyjątkowo pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja. I jeszcze ten wspaniały sos!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, tylko ta ilość oleju i polewanie nim później ziemniaczków trochę mnie przeraża. Chociaż moja babcia całe życie polewała ziemniaczki tłuszczykiem ze smażenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, ze można spokojnie spróbować tez oliwą z oliwek. Będzie zdrowsze ;)

      Usuń
    2. Cycek wygląda bardzo apetycznie!

      Moja mama polewała też lekko spaloną margaryną spod schabowych ;-) Cóz, każdy ma jakiś powód, że zaczął sam gotować :-)
      Ale co do zdrowotności to nie będę się kłócił, ale ziemniaczki najlepsze są z masełkiem :-)

      Usuń
  4. No i masz Ci los :) mam dzisiaj ochotę na ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie , muszę wypróbować w następnym tygodniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie - uwielbiam kurczaka :) mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie pyszne mięsko zjadłabym już bez ziemniaczków...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No, jestem na wegetarianizacji, jednak przyznam, że smacznie to wygląda. :) A ten sos do ziemniaków jest pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  9. czasem prostota jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jedyne mieso jakie tolerują to właśnie kurczak bądź indyk;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny obiad. Najbardziej preferuję takie domowe jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo pyszna i soczysta pierś , jadam tylko kurczaka ,więc danie jak najbardziej dla mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Już jestem....fajnie tu u Ciebie..i taki pyszny obiadek..mniam..

    OdpowiedzUsuń
  14. nie sądziłam, że to kiedyś powiem, ale... piękna ta pierś z kurczak :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój połówek też byłby zachwycony takimi piersiami :)

    OdpowiedzUsuń
  16. taka pierś to coś pysznego

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda mięsko mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne danie, na pewno wypróbuję szczególnie że mam kilka z nich w lodówce do wykorzystania ;) u mnie dziś na blogu pojawią się kotleciki z kurczaka, w innej odsłonie więc serdecznie zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  19. rozpłynęłam się nad kurczakiem i zupełnie zapomniałam o ziemniakach :D PYCHA!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Przez nawał wszystkiego, tęsknię ostatnio za "normalnym obiadem" takim jak ten. Od razu robi się milej i lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ooooooo! Jak ja lubię połączenie kuciaka i takiego sosiku .... jami jami!

    OdpowiedzUsuń
  22. Powiem tak: kulinarne 'veni, vidi, vici' - kurczak został przygotowany i skonsumowany. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  23. właśnie kurczak mi się marynuje, trochę późno na obiad ale nie mogłam się powstrzymać

    OdpowiedzUsuń
  24. Dałam się skusić, bo wygląda naprawdę apetycznie:) Piersi się właśnie marynują. Sos wyszedł pyszny, ale dodałam do niego czosnku (wszędzie go dodaję) :) Mam nadzieję, że mój mężczyzna też będzie zadowolony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to wspaniale :) mam nadzieje, że będzie smakowało!

      Usuń
  25. Było super - może troszkę za ostre zrobiłem, ale żonka i teściowa nie marudziły ;)
    Dzięki za fajny przepis - poeksperymentuję sobie z nim jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) jeśli opracuje Pan jakąś nową tego wersję przepisu, proszę się podzielić ;) Chętnie wypróbuję Pańską wariację. ;)

      Usuń

Jeżeli skorzystasz z mojego przepisu, miło mi będzie jak wyrazisz o nim opinię ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...